Geschiedenis

1984: zelfstandig bedrijf

Begin jaren tachtig zijn de eerste ideeën geboren om van het regionaal bekende afhaal-magazijn binnen de toen geheten Machinefabriek van Overveld een zelfstandige B.V. te maken. Een nieuw pand incl. een hoogbouwmagazijn met liften, laad en losdoks, assemblagewerkplaatsen en uiteraard nieuwe producten. Speerpunten destijds waren een nog betere service en een uitgebreider productenpakket, zodat onze relaties op één adres konden worden voorzien in hun behoeften met betrekking tot aandrijftechniek.

1986: eerste importeurschap

Het eerste officiële importeurschap werd al in 1986 afgesloten met de reductoren en variatoren van Varvel uit Italië. Voorwaarde voor Overveld Techniek was destijds dat zij wel de absolute mogelijkheid moesten hebben om in Hoogerheide zelf te assembleren. Zo werd Overveld Techniek de eerste importeur ter wereld die buiten de landgrenzen van Italië motorreductoren, wormwielreductoren en variatoren ging assembleren.

1987: Officiële opening

Nu het eerste importeurschap een feit was en de handtekeningen op het contract nog niet opgedroogd waren werd de eerste steen voor het nieuwe pand van Overveld Techniek B.V. gelegd. Parallel aan de bouw werden alle magazijnstellingen in eigen beheer gemaakt, nieuwe folders ontworpen en gedrukt en uiteraard nieuwe mensen aangenomen. Nadat alles ingericht was en alle schappen goed gevuld waren vond op vrijdag 22 mei 1987 de officiële opening plaats.

1991: tweede importeurschap

Enkele jaren later volgde het tweede importeurschap; namelijk Askubal en Askurol stangkoppen van ASK uit Duitsland met eigen productielijnen in Stuttgart. Doordat Overveld Techniek met de merken Varvel en Askubal van een regionale functie steeds meer landelijk ging opereren, kwamen met name de wat kleinere productgroepen qua aandacht onder druk te staan. Kortom, na 10 jaar bleek dat we van enkele van deze productgroepen afscheid moesten nemen. Zo ontstond er een eigen zorgvuldig gekozen productenpakket met een duidelijke basis voor zowel de OEM markt, maar zeker ook de eindverbruiker. Er werd ook deelgenomen aan de bekende landelijke beurzen waar wij met succes op zoek gegaan zijn naar nieuwe afzetmarkten en wederverkopers.

2004 – 2014: Verdere uitbreiding importeurschappen

In 2004 is het complete pakket open aandrijvingen van Challenge uit Engeland er bijgekomen en in 2014 de speciale lagers en draaikransen van KIS uit Duitsland om ons pakket aandrijftechniek verder te optimaliseren. Met deze importeurschappen was het van belang om hier de juiste serviceproducten met bijbehorende dealerschappen te integreren om de totale vraag uit de markt in te kunnen vullen. Al vele jaren doen wij dit met o.a. Delta frequentieregelaars, die zowel los als op klantspecificatie compleet in kast geleverd kunnen worden en met TechTop elektromotoren waarbij we met Varvel een samenwerkingsverband zijn aangegaan met Simotop.

2017: 30-jarig bestaan

In 2017 hebben wij ons 30-jarig bestaan gevierd en zijn er diverse personeelsleden en relaties die mede 30 jaar Overveld Techniek mogelijk hebben gemaakt in het zonnetje gezet tijdens ons jubileumfeest en een bezoek aan de fabrieken van Varvel in Italië. Vlak voor deze festiviteiten is tijdens de Hannover Messe het vijfde officiële  importeurschap van Clean-Geartech aan ons productenpakket toegevoegd. Een welkome uitbreiding op een mooi moment met aluminium en RVS elektromotoren en reductoren, zodat we ook op het gebied van voedselveiligheid de juiste producten in huis hebben. Onze assemblagewerkplaatsen zijn hier volledig op aangepast en ingericht zodat wij volledig clean kunnen assembleren.

2018 – Heden

Al enkele jaren zijn wij MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) aan het implementeren binnen onze afdelingen en totale bedrijfscultuur. Zo hebben wij in 2018 alle TL verlichting en overige verlichting vervangen door LED verlichting. In 2019 hebben we een compleet nieuw geïsoleerd dak laten leggen en zijn er energiezuinige plafondairco’s geplaats. In 2020 hebben we onze diesel voertuigen in de ban gedaan. Maar MVO gaat natuurlijk verder dan alleen een dak leggen of duurzame koffie uit recyclebare koffiebekers drinken. Overveld Techniek sponsort al jaren lokale verenigingen en is nauw betrokken bij de Rick Jonckheere Foundation. Lees zijn verhaal op rickjonckheerefoundation.nl Voor volgend jaar staan nog meer doelen op de agenda waaronder het overstappen naar 100% recyclebaar verpakkingsmateriaal en het samen met onze partners terugdringen van plastic verpakkingen. “Bedrijven zullen het goede voorbeeld moeten geven aan hun personeel en relaties, zodat iedereen bewust meedoet en dit automatisch doorgeeft aan zijn of haar eigen leefomgeving”.